Miracolul Zenit!

Posted on May 17, 2008

1Zenit Sankt Petersburg! Va spune ceva? Acum propbabil ca da, dupa ce miercuri, pe 13 mai, a devenit noua detinatoare a cupei UEFA. Dar acum un an v-ar fi spus ceva acest nume? Cu siguranta, nu! Tot ce stiam de aceasta echipa in urma cu un an e ca e din Rusia, si ca e de locurile 4-8.
Ultimul sezon a fost unul de istorie pentru Zenit! Intai a castigat clar campionatul Rusiei, apoi s-a impus in finala cupei Uefa in fata lui Glasgow Rangers, cu scorul de 2-0.
Secretul acestei victorii? Pot fi doua! In primul rand din munct de vedere economic. Implicarea presedintului Putin in organigrama clubului a fost mai mult decat pozitiva, precum si aducerea concernului Gazprom printre sponsorii clubului. Stabilitate financiara, transferuri mari (dintre care cel mai marea a fost Tymoshciuk care a costat 15 milioane de euro), precum si un antrenor de succes – olandezul Dick Advocaat – pot explica crestera acestei mici echipe.
Un alt argument tine de ordinul pshiologic. Ce caracterizeaza victoriile mari ale echipelor mici? Determinarea! Dorinta! Si Increderea! Acestea ar trebui sa fie caracteristiciile oricarui fotbalist care se vrea campion. Determinarea e vitala, deoarece pentru a reusi mult trebuie uneori sa-ti depasesti conditia, sa nu te consideri un fotbalist mai slab, sau mai bun, o echipa mai buna sau mai slaba. In fotbal sansele pot fi mereu egale deoarece se joaca 11 la 11, ci nu Manchester Utd la Zenit (un exemplu). Ai nevoie de dorinta si incredere ca in meciul respectiv poti face cel mai bun meci al vietii tale.
Zenit a avut toate aceste caracteristicii, reusind ca in drumul spre finala sa elimine echipe mult mai valoroase si experimentate in competiile europene. Intai pe Villareal (fosta semifinalista a Ligii Campionilor), Ol. Marseille, Bayer Leverkusen (pe care a invins-o la scor), si pe Bayern Munchen (favorita la castigarea trofeului). Dupa ce a eliminat aceste nume, Gl. Rangers parea doar un sparing-partener. Si totusi miracolul s-a intamplat pentru ca micutii fotbalisti a lui Zenit au crezut tot timpul in el. Acesti “micuti” au devenit peste noapte “mari” si cunoscuti in intreaga Europa.
Andrei Arshavin, este acum cel mai sonor nume din echipa castigatoare a Cupei Uefa. Valoarea lui a crescut la 20 milioane de euro si este dorit de multe cubluri diun Anglia. A fost cel mai bun jucator al finalei, pasand decisiv la ambele goluri, dar totodata si golgheterul competiei (10 goluri – la egalitate cu Luca Toni)
Victoriile echipelor mici sunt cele mai frumoase. Intai CFR Cluj, apoi Zenit. Intr-adevar cele mai frumoase victorii sunt cele in care echipele pornesc ca outsideri.
Pe curand si bucurati-va de fotbal!!
Advertisements