Decaderea Vaticanului

Posted on February 7, 2009

0Daca Papa Ioan Paul al II-lea a fost cea mai iubita personalitate contemporana, actualul papa,  Benedict al XVI-lea,  are tot mai multe sanse sa devina opusul succesorului sau.

Luarea unor decizii sau unele declaratii care ii apartin i-au scazut tot mai mult din popularitate si l-a pus in situatia de a fi in relatii incordate cu reprezintantii celorlalte religii, cu politicienii si chiar cu proprii credinciosi.

Cea mai recenta actiune care a starnit numeroase indignari asupra sa a fost reabilitarea unui episcop care neaga Holocaustul. Primii care s-au aratat revoltati de decizia papei au fost evreii, mai multe comunitati rupand legaturile cu Vaticanul. In replica Vaticanul a sustinut ca nu era la curent cu biografia episcopului increminat. Argument slab si innaceptabil. Era si usor si logic ca inaintea unei astfel de actiuni reprezentantii cetatii sfinte sa il cerceteze pe episcop.

Alte  momente care a adus oprobriul public asupra papei:

– in 2006 a declarat ca Mahomed ar fi raspandit credinta cu sabia, declaratie ce i-a revoltat pe musulmani.

– anul trecut ortotocsii au fost mustrati deoarece nu il recunosc pe papa ca liderul intregii crestinitati;

– a afirmat ca bisericile protestante sunt simple “comunitati ecleziastice”;

– in timp ce Papa Ioan Paul al II-lea a facut eforturi pentru a promova dialogul ecumenic, actualul papa nu reuseste sa-si apropie nici proprii credinciosi.

In acest context nu e de mirare ca religia pierde din ce in ce mai multi adepti in favoarea ateismului.

Advertisements