De ce suntem rasisti?

Posted on June 14, 2009

5Am o curiozitate: oare intr-un anumit mod, suntem cu toti rasisti? E rasismul un sentiment specific tuturor? Sau doar anumitor persoane? Multi sustin ca nu sunt rasisti, o alta parte nu se sfieste sa spuna ca “DA, suntem rasisti!”.

Despre cei din urma sunt prea putine de spus, dar as vrea sa vorbesc despre cei care sustin ca nu sunt rasisti. Oare chiar asa sa fie?

Publicasem cu ceva timp in urma un articol pe Prosport. Era vorba despre un caz de rasism. Maazou, atacantul de culoare al echipei TSKA Moscova fusese victima unui act grav de rasism in timpul unui meci. Mai multe puteti citi in articol.

A fost cel mai citit si mai comentat articol scris de mine. In cateva ore a ajuns cea mai citita stire pe ziua respectiva, iar dupa 4 zile, cea mai citita din acea luna. E uimitor cum un subiect minor a reusit sa atraga atatia cititori. Si ma refer la zeci de mii de cititori.

Dupa ce am publicat un material despre Lucescu, am ajuns la urmatoarea concluzie: Cred ca toti avem un sentiment de antipatie (sau daca antipatie e prea mult spus, atunci de retinere) fata de  anumite etnii (rromi, unguri, negri, evrei etc). Ne-am nascut cu el sau am ajuns sa il avem ca urmare a influentelor din jur (de la parinti, pana la prieteni). In timp se amplifica, si ajunge la ceea ce noi denumim rasism.

Unii incearca sa ascunda acest sentiment. Din pacate el ramane intiparit undeva. Intre timp spunem ca nu avem nimic cu rromi sau unguri. Ne intalnim zi de zi pe strada cu ei, uneori chiar fara sa simtim o repulsie sau ceva asemanator. Cu toate acesta, chiar daca totul pare ok, uneori si fara sa iti dai seama ramai la aceleasi prejudecati.

O fi asa? Sau ma insel?

Advertisements