Un doctor pentru Cârţu, vă rog!

Posted on November 25, 2010

2Antrenorul Sorin Cârţu nu este fenomenal, dar e un tehnician bun. O demonstrează istoria, o demonstrează rezultatele precum şi perseverenţa sa. Chiar dacă nu a avut şansa să conducă multe echipe mari, a fost o figură constantă în fotbalul românesc. Iar perioada când antrena Craiova nu se poate uita şi asta îl încadrează definitiv în categoria antrenorilor care nu vor fi uitaţi uşor. Nu aş ezita să îl pun pe Cârţu pe aceiaşi treaptă cu tehnicienii vechi, dar cu experienţă, de la care cei tineri pot fura câte ceva.

Omul Sorin Cârţu este, însă, jalnic şi ţine să demonstreze că locul lui nu e într-un domeniu solicitant ca fotbalul. De fapt, locul lui Cârţu nu e nicăieri unde există stres, presiune sau aşteptări mari. De câţiva ani, la orice echipă a antrenat, nu a evitat să ofere publicului crize de isterie, în direct de pe banca tehnică. E evident că omul Cârţu are probleme. De sănătate, mintale, orice vreţi voi. Iar în această situaţie mă întreb cum ar mai putea antrena o echipă. Care o fi starea de spirit a jucătorilor când văd că antrenorul devine nervos şi face o criză de isterie? Iar mai presus de toate acestea, ce vrei să transmiţi tu ca antrenor elevilor tăi când cedezi nervos şi te descarci pe bidoanele cu apă sau, mai nou, pe geamul băncii de rezerve?

E înduioşător faptul că Sorin Cârţu s-a dedicat atât de mult fotbalului, încăt a ajuns să fie obsedat de acesta. Fostul antrenor al clujenilor a început să asimilieze fotbalul cu propria sa viaţă unde o reuşită echivaleaza cu o fericire  trecătoare iar o ratare e identică cu o boală nemiloasă. Prin urmare se lasă prea uşor doborât de miza meciului, de emoţii şi uită că, în fond, fotbalul e fobal, iar viaţa reală e altceva. Cârţu transpune în fotbal imaginea gamerului înrăit care ajunge să fie obsedat de un joc virtual şi să îşi epuizeze emoţiile când nu reuşeşte să treacă la un alt nivel, în loc să se bucure de viaţă.

Din acest punct de vedere, nu pot decât să felicit iniţiativa lui Rădulescu, care va introduce controale medicale pentru antrenori.

Sper ca după ce a fost dat afară de la Cluj, Cârţu să îşi ia o lungă vacanţă în care să se liniştească şi să elibereze de nervii şi frustările acumulate pentru că fotbalul nostru are nevoie în continuare de experienţa şi serviciile sale. Nu, însă, şi de crizele de nervi.

Credit foto
Advertisements
Posted in: Fotbal de la noi