Noncombat în liga 3!

Posted on December 8, 2010

1Se ia o echipă care pe parcursul turului are o groază de rezultate slabe şi, practic, nici o şană de salvare de la retrogradare. Şefii îşi dau seama că, decât să continue aşa şi în retur, mai bine retrag echipa din campionat şi fac mari economii. Această decizie se ia şi deoarece se află că o altă formaţie din aceiaşi serie îşi va pierde finanţarea şi nu va mai avea posibilitatea să continue şi sezonul următor în liga 3, chiar dacă se salvează de la retrogradare.

Încep negocierile cu formaţia aflată în impas, iar echipa care a desconsiderat competiţia primeşte din nou loc în liga a treia şi în sezonul următor. Asta şi cu ajutorul FRF, care în vară a dat liber la vânzarea şi cumpărarea de locuri în competiţiile pe care le păstoreşte.

Cam asta e povestea din ultimul an a clubului AFC Filipeştii de Pădure, echipă ce s-a retras din campionat acum un an, iar în vară a revenit în liga a treia în locul celor de la Petrolistul Kaproni.

Singurul lucru pozitiv în toată treaba asta este că Filipeştiul a fost revelaţia Seriei a III-a, practicând un fotbal frumos. Din ciuca bătăilor din sezonul trecut a ajuns o formaţie de care toate contracandidatele se temeau.

Atenţie, însă! Apreciez rezultatele pozitive obţinute de formaţia prahoveană. În schimb, condamn lipsa de fairplay a conducătorilor precum şi lipsa de atitudine a FRF, care a permis o asemenea manevră.

Nu este corect faţă de fotbal şi de adversari să renunţi la competiţie când eşti conştient că nu mai ai şanse de salvare, ca în sezonul următor să joci în acelaşi eşalon.

În această vară FRF a stabilit ca echipele care trec pe altă societate sau îşi schimbă numele pentru a scăpa pe datorii să nu mai aibă drept de promovare timp de 3 sezoane. E o regulă binevenită, de care însă nu ştiu în ce măsură se va ţine cont. Consider că o regulă asemănătoare să se aplice şi echipelor care desconsideră competiţia şi se retrag în timpul unui sezon.

Cluburile care procedează în asemenea mod ar trebui pedepsite prin retrogradarea în eşalonul inferior şi să aibă interdicţia de a mai promova un anumit număr de ani.

Strategia a fost dezvăluită chiar de primarul din Filipeştii de Pădure, care într-un articol recent declara printre altele:

“(…) Atunci am decis să nu mai continuăm în campionat, deoarece am ajuns la concluzia că nu mai aveam nicio şansa să ne salvăm de la retrogradare. Ştiam că, din vară, patronul defunctei echipe Petrolistul Kaproni Boldeşti, George Negoiţescu, va renunţă în a mai finanţă gruparea sa. Ne înţelesesem, încă de atunci, să preluam locul echipei, în noul sezon de Liga a III-a”

Credit foto
Advertisements