De ce este Sibiul pe primul loc

Posted on January 16, 2011

4Două lucruri vreau să remarc în acest editorial: managementul profesionist al Voinţei Sibiu şi neseriozitatea primarului sibian Klaus Johannis. Dar să le luăm pe rând!

Unii se pot mira când văd clasamentul Seriei de Vest din liga a doua. Voinţa Sibiu, o echipă nou promovată, a terminat turul pe primul loc având cifra 0 în dreptul înfrângerilor şi doar 4 goluri primite pe parcursul a 15 meciuri. Sub ea se află Petrolul Ploieşti şi CS Mioveni, adică principalele favorite la promovare.

Recunoc că şi eu am fost surprins de parcursul constant bun al echipei antrenate de Pelici, dar cu cât citesc mai mult ştirile despre Voinţa şi declaraţiile oficialilor clubului constat că locul ocupat la sfârşitul turului nu este  noroc, surpriză sau ce vreţi voi ci consecinţa unui management perfect.

Voinţa Sibiu nu are un investitor puternic în spate şi nici nu este finanţată de primărie. Sibienii se confruntă cu aceleaşi probleme cu care se întâlnesc mai toate echipele din liga 2: lipsa banilor, lipsa facilităţilor etc. Prin urmare nici nu şi-au propus promovarea, chiar şi când au ajuns pe prima poziţie.

Acum aproape două luni declaraţie oficialilor sibieni susţineau că Voinţa nu ţinteşte promovarea. Toţi se aşteptau ca jucătorii să o lase mai moale, să vină şi înfrângerile, să se acumuleze presiunea şi să apară frustările. Asta nu s-a întâmplat şi Voinţa a continuat să culeagă punct după punct.

În paralel,  s-au căutat surse de finanţare a echipei. Variantele au apărut imediat din străinătate, iar şansa sibienilor a fost şi românii stabiliţi în Germania, însă s-au simţit datori să atragă investitori lângă clubul sibian. Lucrurile s-au mişcat greu, un întreg tur au fost doar presupuneri, negocieri şi incertitudini, dar deznodământul a fost unul fericit: în urmă cu doar câteva zile au apărut informaţii că nemţii ar prelua echipa (detalii aici şi aici). Chiar dacă încă nu e pus totul la punct, se simte o schimbare în bine.

Tind să cred că după această pauză competiţională şi dacă înţelegerile cu investitorii nemţi nu cad, Voinţa Sibiu chiar ar avea resursele necesare să se lupte pentru promovare. De fapt, e suficient ca Voinţa să facă ce a făcut şi până acum. În tur jucătorii sibieni au avut condiţii mai slabe decât vor avea în retur şi totuşi s-au descurcat admirabil.

Pentru acest lucru responsabili sunt antrenorul Alexandru Pelici şi preşedintele Ioan Hămbăşan care au ştiut să ţină grupul unit, dar şi jucătorii care au atacat cu entuziasm şi determinare fiecare meci şi nu au cedat, în ciuda neajunurilor de la echipă.

O bilă neagră merge, însă, la primarul Sibiului, Klaus Johannis şi asta pentru promisiunile sale neonorate. Astfel, acum un an, Voinţa făcea legea în seria VI din liga 3, şi ca şi acum, termina turul pe primul loc. Reuşitele jucătorilor antrenaţi pe atunci de Marius Baciu, au ajuns şi la urechile primarului, care a venit imediat cu promisiuni: “Ajut Voinţa dacă va promova!”. Ei bine, Voinţa a promovat în această vară, însă dinspre primărie nu a apărut niciun ajutor.

Deşi Voinţei i-ar fi prins bine orice sursă de finanţare, conducătorii sibieni nu au făcut scandal, nu au ieşit în presă să critice primăria că nu se implică la clubul de fotbal ci şi-au văzut în continuare de treburile lor şi au încercat să găsească alţi investitori.

Locul de lider pe care Sibiul îl deţine şi acum, dar în liga 2, l-a făcut pe primarul Johannis să revină cu aceiaşi promisiune ca şi acum un an, însă de această dată Voinţa trebuie să promoveze în liga 1 pentru a primi eventualul sprijin de la primărie. Iată mai jos o declaraţie recentă dată de Ioan Hămbăşan:

Primarul a declarat că, dacă lucrurile vor merge la fel de bine ca în tur, se va implica pentru efectuarea unor lucrări la stadion, astfel ca acesta să corespundă exigenţelor federaţiei şi să primim licenţa pentru a activa, în caz de promovare, în prima ligă . S-a stabilit o sumă cu care echipa să fie ajutată. Nu pot să fiu supărat pe Primărie că nu a dat bani până acum. Şi la Sibiu se poate construi. O echipă trebuie susţinută privat, nu din banii publici.

Concluzii?

1. Rămâne de văzut dacă de această dată Johannis se va ţine de cuvânt sau dacă, în cazul în care trupa lui Pelici promovează, o va băga cu “Ajut Voinţa dacă se va califica în Europa League”.

2. Managementul profesionist pe care îl are Voinţa se reflectă şi în declaraţia de mai sus: Hămbăşan nu doar că este diplomat şi nu acuză primăria ci şi admite că un club nu trebuie finanţat 100% de primărie, ci din contra lasă să se înţeleagă că Primăria ar trebui să ajute echipa doar investind în infrastructura clubului.

Aşadar, iată de ce Voinţa Sibiu e lider în Liga 2!

Recomand şi acest editorial!

Credit foto
Advertisements