Ce şanse de salvare mai are Farul după demisia lui Sdrobiş

Posted on January 25, 2011

31Mici. Chiar foarte mici aş spune într-o primă instanţă.

Farul nu se confruntă în momentul de faţă doar cu plecarea antrenorului care practic a construit o echipă de la 0. Mai este problema jucătorilor, care sătui să joace pe gratis ameninţă cu memorii. Plus problema lipsei utilităţilor.

În acest context, la Constanţa se poate ruina într-o singură lună ceea ce Sdrobiş s-a chinuit să construiască în cele cinci luni cât a fost antrenor la echipa de pe malul Mării Negre.

Ce rămâne de făcut? Vorba proverbului “Ulciorul nu merge de multe ori la apă”. Locul 8 la finele turului obţinut de Sdrobiş e un adevărat miracol, ţinând cont că lotul s-a format cu o săptămâna înainte de startul campionatului. Mie greu, însă, să cred că miracolul acesta va ţine şi în retur.

Farul se apropie tot mai mult de marginea prăpastiei, iar Butoiu pare un pod prea şubred pentru a fi traversat. Unica şansă a noului antrenor de la Farul este să păstreze acelaşi nucleu de jucători din tur. Dacă aceştia vor pleca, Butoiu va trebui să refacă din nou o echipă de la zero şi nu sunt convins că la Constanţa vor exista suficiente resurse pentru o nouă reconstrucţie.

În acest moment, Farul este dependent de jucătorii săi. Însă din moment ce ei nu mai sunt plătiţi de luni bune şi au trebuit să se confrunte cu condiţii mizere de antrenament, ce motiv ar mai avea ei?

Iată, totuşi, unul: dacă lucrurile nu se vor îndrepta şi problemele financiare vor continua, Farul poate rămâne  cel puţin o rampă de lansare, în special pentru jucătorii tineri. Oare dacă Sdrobiş nu ar fi fost nevoit să reconstruiască echipa din temelii vara trecută, câţi dintre noi am mai fi auzit de fotbalişti ca Adrian Câmpeanu, Alexandru Răuţă sau Florin Costel  Niţescu? Ultimul chiar a fost declarat cel mai bun fundaş dreapta al turului într-un sondaj realizat de liga2.ro.

Ei bine, iată că există şi beneficii pentru a juca la Farul, în ciuda situaţiei precare în care se află clubul. Fotbaliştii menţionaţi au devenit nume cunoscute în doar câteva luni  şi pot avea şansa să se transfere la echipe cu o situaţie financiară mai bună sau mult mai bine cotată. Ca exemplu putem invoca cazul lui Bogdan Rusu, care a intrat în atenţiile lui Dinamo, dar şi ale Astrei.

Bineînţeles, ideal pentru Farul ar fi ca aceşti fotbalişti să rămână în continuare alături de echipă şi să contribuie la salvarea ei. Însă, dacă opţiunea jucătorilor este să plece la alte cluburi, ei nu pot fi condamnaţi pentru că au făcut deja ce au putut, fără să aibă mari beneficii din asta.

Din orice unghi am privi, situaţia Farului rămâne una disperată. Iar pentru a exista în continuare, echipa de pe litoral are nevoie de un hazard de întâmplări fericite: Nedelcu să găsească surse de finanţare, autorităţile să se implice, jucătorii să rămână la club şi să îşi dorească performanţa, Butoiu să antreneze bine echipa şi să o scoată la liman.

Viitorul Farului depinde în mare de aceşti patru factori şi cu cât se vor întruni mai mulţi, cu atât mai frumos poate fi. Dar oare câte din aceste condiţii se vor adeveri?

Credit foto
Advertisements