Românilor le place demisia

Posted on February 10, 2011

4Nu e o surpriză faptul că în România e la modă să demiţi antrenorii. Pare cea mai la îndemână soluţie, în special la cluburile din liga 1 unde o echipă are în medie doi antrenori pe sezon. Asta doar în cel mai bun caz deoarece a devenit o obişnuinţă ca un club să aibă trei sau chiar patru antrenori într-un sezon.

În acest caz reacţia generală a suporterilor este de a-i blama pe patroni pentru că schimbă antrenorii ca pe şosete. Însă, atunci când este vorba de selecţionerul naţionalei situaţia se schimbă . Sunt de ajuns câteva meciuri nereuşite ca suporterii să îi ceară demisia.

Probabil suporterul român a rămas încă ancorat în perioada în care România avea o echipă formată din jucători de superclasă: Hagi, Popescu, Petrescu, Răducioiu, Lupescu, Dumitrescu, Cămătaru, Lăcătuş, Stelea, Dorinel, Belodedici, Ad. Ilie, Vlădoiu, Gâlcă… şi zic să mă opresc, dar lista poate continua. Acum dacă ne uităm pe lotul naţionalei ce vedem? Chivu… şi atât. Pe Mutu nu îl bag deoarece în el oricum nu mai cred. Restul? Părerea mea e că niciodată nu s-ar putea ridica la valoarea pe care au avuto cei din Generaţia de Aur.

Cu toate acestea, suporterii români îşi doresc în continuare rezultate, performanţă şi participări la turnee finale, dar uită că nu mai avem echipă şi nici jucători valoroşi. Şi atunci unde e vina lui Răzvan? De ce i se cere aşa insistent demisia? Într-adevăr şi Lucescu Jr. a făcut greşeli prin convocarea / neconvocarea unor jucători, dar astea sunt riscurile pe care el şi le asumă în încercarea de a creiona o echipă care să evolueze cât mai bine.

Ce am câştiga dacă Lucescu Jr. şi-ar da demisia în plină campanie preliminară? Crede cineva că succesorul său va face minuni şi va califica echipa la europene? Eu nu cred asta pentru că tot pe aceiaşi jucători se va baza, iar aceştia vor evolua în mare cum ar fi evaluat şi sub comanda lui Răzvan. Bineînţeles, există şi posibilitatea ca un nou antrenor să aibă tehnici de antrenament mai bune, să-i facă pe anumiţi jucători să dea un randament mai bun, dar la fel se poate întâmpla şi contrariul.

În plus, să nu ignorăm faptul că Lucescu Jr. a fost unul dintre puţini selecţioneri care a avut curajul să nu cedeze în faţa intereselor impresarilor şi a patronilor şi să selecţioneze doar jucătorii pe care el credea că merită să fie chemaţi la lot.

Deasemenea să nu uităm că în acest moment Lucescu Jr. se bazează pe o serie de jucători tineri ale căror relaţii de joc nu sunt încă legate. Papp, Gardoş, Torje, Râpă, Pantilimon sau Tătăruşanu pot fi viitoarele staruri al României şi dacă vor confirma la naţională un  merit va avea şi actualul selecţioner pentru că a mizat pe ei în reconstrucţia naţionalei.

Sunt partizanul ideei că activitatea unui antrenor, indiferent că e la club sau naţională, trebuie evaluată la finalul unui sezon competiţional sau campanii de calificare şi nu după câteva rezultate slabe. Aşadar, cred că actualul selecţioner ar trebui lăsat să îşi ducă mandatul la capăt, iar dacă nu îşi va îndeplini obiectivul propus, atunci DA, să îşi dea demisia.

Credit foto
Advertisements
Posted in: Fotbal de la noi