Joaca de-a înfiinţarea la Drobeta

Posted on February 22, 2011

4Acum un an şi jumătate se lucra cu spor la proiectul stadionului Municipal din Drobeta. Stadionul a fost construit din fonduri alocate de Primăria condusă de avocatul Constantin Gherghe.

Realizările primarului din oraşul de pe Dunăre se opresc, însă, aici urmând ca edilul să facă o serie de greşeli care au agravat starea fotbalului local.

Constantin Gherghe a aut mereu ambiţii mari, iar dorinţa lui a fost ca FC Drobeta să evolueze în liga 1 pe noul stadion. Însă socoteala de acasă, nu se potriveşte niciodată cu cea din  târg.

Preluând modelul Ceahlăul, Drobeta s-a trezit cu un stadion de liga 1, însă nu şi cu echipă care să se ridice la nivelul condiţiilor oferite.

Mai exact, FC Drobeta a avut mereu un lot de jucători care, cel mult, ar putea face faţă la nivelul ligii a doua, însă în niciun caz nu ar fi putut să atace promovarea în liga 1. Supărat că echipa locală nu se ridică la nivelul aşteptărilor lui, primarul Gherghe a ameninţat în continuare cu exilarea echipei la Vânju Mare, acolo unde jucase şi în perioada lucrărilor la noul stadion.

Mai mult, primarul n-a vrut să se implice la FC Drobeta şi nu le-a permis jucătorilor echipei locale să evolueze pe stadionul din Drobeta Turnu Severin. Ar fi fost o fază de cascadorii râsului, în care un oraş are un super stadion, dar nu are echipă care să joace pe el.

Indiferenţa primarului faţă de echipa locală s-a putut vedea şi la inaugurarea stadionului, pe 1 decembrie 2009. Gherghe voia să inaugureze noua arenă printr-un amical şi încercase să le aducă pe Universitatea Craiova şi pe Dinamo. Cu Universitatea s-a înţeles uşor, însă cu Dinamo a fost ceva mai greu. Văzând că gruparea din Ştefan cel Mare nu mai vine, primarul a apelat în ultimul moment la FC Drobeta, care a acceptat bucuroasă şi a jucat cu Craiova.

Dacă Dinamo ar fi acceptat să vină, am fi asistat la o nouă fază tragicomică în care stadionul unei localităţi din provincie ar fi fost inaugurat de două echipe care nu au nicio treabă cu oraşul în cauză şi nu de echipa locală, aşa cum era normal.

La începutul returului din sezonul precedent Universitatea se afla în litigiu cu Primăria Craiova pentru stadionul „Ioan Oblemenco”. Văzând că edilii nu îi îndeplinesc cerinţele, Adrian Mititelu ameninţă că mută echipa pe noul stadion din Drobeta.

A fost marea şansă a lui Constantin Gherghe care şi-a văzut, în sfârşit, împlinit visul de a avea meciuri de Liga 1 la Drobeta. Mai conta că echipa care evolua pe stadion nu era a oraşului?

Pentru echipa locală nu mai este pic de loc la noul stadion, fiind condamnată ca în cazul în care dorea să îşi continue drumul în liga a doua să joace în continuare pe forţele proprii la Vânju Mare, oraş aflat la 45 kilometri de Drobeta.

Patronii echipei se supără pentru lipsa de susţinere şi interes pe care primarul o arată faţă de echipa locală şi, în cele din urmă, se decid să desfinţeze echipa, astfel că Drobeta nu mai apucă returul în liga a doua.

Nici norocul lui Gherghe nu a ţinut mult, Universitatea evoluând doar un retur şi prima etapă din acest sezon la Drobeta. Mititelu a ajuns în cele din urmă la o înţelegere cu Primăria din Craiova şi a readus echipa acolo unde îi era locul, adică pe „Ioan Oblemenco”.

În disperare de cauză, cu un stadion în care investise patru milioane de euro şi fără echipă care să joace pe el, primarul Constantin Gherghe reînfiinţează în grabă FC Drobeta cu 10 zile înainte de startul campionatului şi îi permite, în sfârşit, să îşi dispute meciurile de acasă pe propiul teren. Dacă Universitatea ar fi rămas în continuare la Drobeta, nici acum fotbalul din Severin nu ar fi avut o echipă locală care să joace pe propiul stadion.

Deoarece nu a mai avut loc în liga a doua, FC Drobeta a fost înscrisă în liga a treia. Pentru această mutare, Gherghe a pus din nou nişte condiţii utopice: jucătorii trebuiau să promoveze sezonul acesta în liga a doua, iar sezonul următor în liga 1. Aşa primarul îşi vedea din nou ambiţia realizată, iar fotbalul a revenit la normal în oraşul de lângă Dunăre, însă numai pentru un tur de sezon.

Adoptarea de FRF în această iarnă a noii legi prin care cluburile nu au drept de promovare în primii trei ani de la înfiinţare a adus din nou haosul în Drobeta Turnu Severin. Deoarece FC Drobeta a fost înfiinţată vara trecută, aceasta nu ar mai fi avut drept de promovare timp de trei sezoane, în care ar fi fost nevoită să joace doar în liga 3.

Evident, această veste a dus la năruirea ambiţiilor pe care primarul Constantin Gherghe le avea cu echipa locală. Prin urmare, şi-a retras din nou sprijinul şi s-a orientat spre cluburi din alte oraşe care să joace pe stadionul său.

Şi de această dată salvarea a venit tot de la Craiova, însă de la Gaz Metan CFR. Echipa antrenată de Ionel Gane a fost adoptată de primar pentru simplu motiv că evoluează într-un eşalon mai sus decât echipa locală. Aşadar, o nouă echipă, aceiaşi ambiţie pentru primarul Drobetei: Gaz Metan CFR să promoveze în liga 1 şi să evolueze pe Municipalul din Drobeta. Dacă regulamentul o va permite, echipa îşi va schimba între timp numele în FC Drobeta. Până atunci nu mai contează că echipa care va juca pe Municipal nu va fi echipa locală.

Între timp, FC Drobeta e pe cale să se desfinţeze din nou. De două ori într-un singur an! Sau o va porni din nou în pribegie. Conform unor informaţii recente, Gherghe a purtat discuţii cu edilii din Calafat pentru a muta FC Drobeta în acest oraş.

În toată această încurcătură, cel mai mult de suferit o va avea tot fotbalul local şi suporterii din Drobeta Turnu Severin. Fotbalul local dispare din nou, iar suporterii se văd nevoiţi să vadă meciurile unor echipe care nu le aparţin.

În concluzie, primarul Constantin Gherghe s-a purtat mai mult ca un afacerist decât ca un iubitor de fotbal. I-a păsat doar de interesele şi ambiţiile sale, fără a se gândi şi la fotbalul local. Are, într-adevăr, un merit pentru renovarea completa a stadionului, însă acesta este ştirbit de modul cum a gestionat echipa locală. Sau poate că Gherghe nu ştie că pentru a avea o echipă în prima ligă nu este suficient să investeşti doar în stadion, ci şi în echipă. Dar este mai uşor să adoptăm echipe care nu ne aparţin, aşadar de ce ne-ar mai păsa de fotbalul local?

Credit foto